My Health Partner Logo

Kan diabetes een invloed hebben op mijn seksleven?

couple in a bed

Je seksleven kan worden beïnvloed door verschillende factoren, zowel lichamelijke als geestelijke. De meeste mensen met diabetes hebben echter een bevredigend seksleven dat in lijn ligt met hun verlangens. We vertellen hier kort waarom diabetes een impact kan hebben en hoe je deze problemen kan voorkomen en oplossen. 

Na vele jaren kan diabetes schade aanrichten aan de kleine zenuwen en/of aders met een bij mannen cruciale functie voor een erectie. Daarnaast gaat diabetes soms gepaard met andere ziekten, zoals hoge bloeddruk of cholesterol. Dat kan tot problemen in de bloedsomloop leiden die het hebben of behouden van een erectie moeilijk of onmogelijk maken. Sommige behandelingen, zoals diuretica of bètablokkers, die voor de behandeling van hoge bloeddruk worden gebruikt, kunnen de kwaliteit van een erectie ook aantasten. Bij vrouwen zijn vaginale droogte of schimmelinfecties, die vaak voorkomen bij personen met diabetes, de belangrijkste factoren die seks lastig of pijnlijk maken, naast problemen met urineweginfecties.

Bij iedereen kan de psychologische impact van de ziekte ook het libido en het verlangen verminderen. De angst voor hypoglycemie die de fysieke inspanning van seks kan uitlokken, kan ook een belemmering voor seks zijn, zowel voor de persoon met diabetes als voor de partner.
In het licht van die mogelijke problemen houd je best rekening met het seksuele welbevinden als je gezonde gewoonten invoert:

  • Houd je diabetes zoveel mogelijk onder controle in de loop van de jaren.
  • Stop met roken, want dat is de meest verergerende factor bij erectiestoornissen.
  • Vermijd gewichtstoename en probeer af te vallen als je overgewicht hebt.
  • Beweeg minstens 20 minuten per dag.
  • Controleer op schimmelinfecties en behandel ze.
  • Laat regelmatig een gynaecologisch onderzoek uitvoeren.
 

 

De beschreven complicaties zijn niet levensbedreigend, maar als ze optreden, moet je je arts raadplegen. Hij of zij zal bekijken welke behandelingen verantwoordelijk kunnen zijn voor het probleem en indien nodig je medicatie aanpassen of een geneesmiddel voorstellen om je erectie of vaginale droogte te verbeteren of mogelijke schimmelinfecties te behandelen.