My Health Partner Logo
Home / Diabetes / Wat is diabetes?
Leven met diabetes
Je ontdekt alle nodige informatie over diabetes, de algemene impact, de oorzaken, de gevolgen en hoe diabetes onder controle te krijgen.
Diabetes

Wat is diabetes?

what is diabetes illustration

Eerst en vooral moet je weten dat diabetes mellitus, meestal gewoon ‘diabetes’ genoemd, een chronische stofwisselingsziekte is. Dat betekent dat het een langdurige ziekte is die een invloed heeft op hoe het lichaam voedsel verteert. Wanneer een voedingsmiddel wordt verwerkt tot kleine moleculen die als energiebron kunnen dienen voor de lichaamscellen, worden de koolhydraten vooral omgezet in glucose die in de bloedbaan terechtkomt.

De hoeveelheid suiker in het bloed, glycemie genoemd, wordt gereguleerd door insuline. Dat is een hormoon dat door de pancreas wordt aangemaakt, een orgaan in de buik. Om het eenvoudig voor te stellen: insuline werkt als een sleutel waarmee bloedsuiker in de lichaamscellen kan binnendringen, waardoor de bloedsuikerspiegel daalt. Dat is het hypoglycemische effect.

In geval van diabetes is er ofwel onvoldoende aanmaak van insuline ofwel een onvermogen van het lichaam om de aangemaakte insuline te gebruiken zoals het hoort, een verschijnsel dat insulineresistentie wordt genoemd. In beide gevallen is er een teveel aan suiker in de bloedbaan, wat ernstige schade kan veroorzaken.1

Hoe wordt de diagnose van diabetes gesteld?

De diagnose van diabetes type 2 wordt gesteld met bloedsuikertests, dit kan in in verschillende situaties: in nuchtere toestand, voor en na het drinken van een glucosebevattende vloeistof, de HbA1c-test die je gemiddelde bloedsuikerwaarde meet over de voorbije 2-3 maanden, of een willekeurige suikertest. Voor andere soorten diabetes dan diabetes type 2 zijn er andere tests nodig.2

Hoe kan de diagnose van diabetes type 2 worden gesteld?

Er zijn verschillende manieren om de diagnose van diabetes te stellen. Elke manier om de diagnose te stellen moet op een tweede dag herhaald worden. De tests moeten worden uitgevoerd in een aangepast kader zoals de praktijk van je arts of een laboratorium. Als je arts vaststelt dat je bloedglucosewaarde erg hoog is of dat je naast een positieve test ook klassieke symptomen van een hoge bloedglucose hebt, dan is een tweede test soms niet nodig om de diagnose van diabetes te stellen. Dit zijn de drie gebruikelijke manieren om de diagnose van diabetes te stellen:
arrow circle
HbA1C: De HbA1C-test meet je gemiddelde bloedglucose van de voorbije 2 tot 3 maanden. Het voordeel van een diagnose op deze manier is dat je niet hoeft te vasten of iets te drinken. Bij een HbA1C-waarde ≥ 6,5% wordt de diagnose van diabetes gesteld.
arrow circle
Nuchtere plasmaglucose (fasting plasma glucose, FPG): Deze test controleert je bloedglucosewaarden als je nuchter bent. Nuchter zijn betekent dat je gedurende minstens 8 uur voor de test niet eet of drinkt (behalve water). Deze test wordt meestal uitgevoerd in de vroege ochtend, vóór het ontbijt. Bij een nuchtere bloedglucose ≥ 126 mg/dl wordt de diagnose van diabetes gesteld.
arrow circle
Orale glucose tolerantie test (OGTT): De OGTT is een test van 2 uur die je bloedglucosewaarden controleert vóór en 2 uur na het drinken van een speciaal zoet drankje. Zo weet de arts hoe je lichaam glucose verwerkt. Bij een bloedglucose ≥ 200 mg/dl na 2 uur wordt de diagnose van diabetes gesteld.
American Diabetes Association – Diagnose.

Referenties tonen

Referenties

4
WHO. Global report on diabetes. 2016.
6
CDC. Type 1 Diabetes – Basics – Diabetes. 2019
7
WHO. FAQs -Frequently Asked Questions on Diabetes. 2016