My Health Partner Logo
Ik beweeg

Vermomde lichaamsbeweging: zes leuke activiteiten

A little girl plays basketball

 

Lichaamsbeweging is een menselijke activiteit van vitaal belang om ziekte te voorkomen, beter te slapen en je energiepeil overdag op te krikken. Ondanks al deze algemeen bekende voordelen is het niet altijd gemakkelijk om oefeningen te doen. Tenzij je graag 5 dagen per week in het fitnesscentrum traint, zijn er gelukkig alternatieven.

Lichaamsbeweging vraagt altijd om een inspanning, maar mag niet aanvoelen als werken. Je mag je niet gedwongen voelen. Je moet juist willen bewegen. Om bewegen weer leuk te maken, stellen we je hier 6 manieren voor.

Roep de hulp in van een energieke vriend(in):   

vind iemand die samen met jou wil sporten. Pik er niet zomaar iemand uit, maar vind iemand die energiek, vrolijk en gezellig is.

Het samenzijn met je vriend(in) is de belangrijkste motivatie en de sport die je samen doet, is het extra voordeel. Door je focus te verleggen van het sporten naar de vriendschap wordt bewegen veel gemakkelijker. Het is een extra bonus als hij of zij meer geëngageerd is dan jij, omdat dit je kan stimuleren en gemotiveerd houden.

Groepsfitness 🏊

Groepslessen zijn een manier om te sporten met gelijkgestemden in een ondersteunende omgeving.

Het is niet moeilijk om in je buurt goedkope groepslessen te vinden, zoals yoga, tai chi, step aerobics en zwemmen. Al die fysieke activiteiten ontspannen je lichaam en verbeteren je soepelheid en spiertonus.

Leer een nieuwe sport🤼

door een nieuwe sport te leren kom je niet alleen in beweging, maar verwerf je ook nieuwe vaardigheden en heb je plezier.

Kies een activiteit die bij je leeftijd, conditie en smaak past. Wandel je graag en hou je van groene landschappen? Dan kan je golf eens proberen. Wil je liever iets dynamischer dat je samen met je partner kan doen? Dan is tennis misschien iets voor jou. Proberen kost je niets!

Dansen💃 

tango, foxtrot of jive je weg naar een betere gezondheid! Dansen is een uitstekende manier om je uithoudingsvermogen en evenwicht te verbeteren, en beweging is een integraal neveneffect van deze leuke activiteit.

Veel mensen zien het niet als lichaamsbeweging maar sommige moderne dansen, zoals zumba, staan bekend om het combineren van aerobicbewegingen met verschillende soorten latinodans. Het tempo van de muziek is een goede indicator voor de cardiovasculaire intensiteit van de training die je krijgt bij dansen.

Dansen is goed voor mannen en vrouwen ... kom op heren, geef het een kans!

Doe iets samen met je kinderen 👨‍👧

Je zal ervan versteld staan hoe gemakkelijk het is om je kinderen van hun telefoons en computers weg te houden als je hen voorstelt om een spelletje basketbal, voetbal of tennis te spelen. Jonge kinderen vinden het heerlijk om hun talenten te tonen aan hun ouders. Oudere kinderen zijn hier minder voor te vinden, maar na een eerste twijfel of het wel ‘cool’ genoeg is, vinden ook zij dit leuk.

Proberen hen bij te houden tijdens het spel alleen al zal je een cardiovasculaire training geven die zijn naam waardig is. Let wel op dat je niet te hard van stapel loopt. Als je moe bent, loop je sneller verrekkingen en verstuikingen op of zal je gemakkelijker vallen. Als je je kinderen enthousiast kan maken, kan je teams vormen en een wekelijkse competitie en oefensessies houden.

Je kan zelfs prijzen uitdelen aan de winnaars aan het einde van een ‘kampioenschapsreeks’.

Videospelletjes 🎮

Dit lijkt vreemd, maar de sleutel tot lichaamsbeweging is hier het spel dat je speelt.

Net als in het echte leven zijn statische spellen zoals patience en schaken passief in een videospel. Maar in 2006 werd gamen een actieve bezigheid door de komst van de Wii-console voor videospelletjes. Een van de eerste titels van de Wii, namelijk Wii Sports, laat de spelers tennissen en boksen. Met Wii tennis verbrand je 179 calorieën per uur en met Wii boksen 174 calorieën. Vergeleken met hun tegenhangers in het echte leven zijn ze natuurlijk minder actief: echt tennissen verbrandt 318 calorieën per uur en op een bokszak slaan 382 calorieën. Maar zelfs met de helft van de echte waarde zijn deze spelen nog altijd veel actiever dan op de knoppen van een afstandsbediening te drukken.

Fitness- en dansspellen zijn ook verkrijgbaar en populair. Andere consolefabrikanten, zoals Microsoft, hebben voor hun consoles ook bewegingsdetectoren (bv. Kinect) op de markt gebracht.