My Health Partner Logo
Ik ontspan me

Ga je angst te lijf met natuurlijke thee

Cup of tea

Al duizenden jaren gebruiken mensen natuurlijke thee om angst tegen te gaan en ontspanning te bevorderen. Het wordt gebruikt in spirituele ceremonieën en rituelen, in de geneeskunde als remedie, en de huidige natuurlijke theesoorten zijn bekend om hun verkwikkende eigenschappen. Zelfs gewone thee heeft voordelen. Ondanks de aanwezigheid van dezelfde stimulerende stof in thee en koffie veroorzaakt thee geen angst en stress zoals koffie doet. Ons advies luidt dus: drink thee in plaats van koffie!

Passiebloemthee

Passiflora incarnata, dat in de 17e eeuw uit Peru kwam, werd genoemd naar de gelijkenis die het vertoonde met de kruisiging van Christus. De inheemse Peruvianen gebruikten het oorspronkelijk als kalmerend middel en in Europa werd het enkele eeuwen lang gebruikt om agitatie te behandelen. Tegenwoordig wordt aangenomen dat passiebloem angst, slapeloosheid en andere zenuwklachten kan verlichten. In sommige studies werd aangetoond dat passiebloem bij gebruik als angstremmend middel de slaapkwaliteit kan verbeteren bij personen die gedurende zeven dagen de kruidenthee drinken. We raden je aan om met een lage dosis te starten en de dosis naar believen aan te passen naarmate je een effect voelt.

Kava

Kava is een van de krachtigste angstremmende kruidenremedies die we kennen en het ontspannende gevoel komt bijna onmiddellijk op na het drinken ervan. Koop je kava in een theewinkel, want de kwaliteit is heel belangrijk als je het als angstremmer wil gebruiken. Kava uit kruidenierszaken is vaak niet krachtig genoeg. Voor het beste effect kan je bovendien een scheutje kokosmelk toevoegen. Er bestaat geen risico op verslaving, maar we raden je aan om je arts te vertellen dat je kavathee drinkt om mogelijke interacties met andere medicatie, zoals benzodiazepines, te voorkomen.

Thee van valeriaanwortel

Om patiënten met slapeloosheid te behandelen, schreef Hippocrates vaak thee van valeriaanwortel voor. Die thee helpt de lichamelijke effecten van angst te verminderen en het natuurlijke slaapproces te verbeteren. Maar wees voorzichtig: een te grote hoeveelheid kan je lusteloos maken. Net zoals met passiebloemthee moet je met een lagere dosis starten en de dosis daarna aanpassen indien nodig.

Ander theesoorten tegen angst

Blauwe verbena:

verlicht slaapstoornissen en kalmeert je zenuwstelsel.

Kattenkruid:

dit kruid bestrijdt angstsymptomen, vermindert de spierspanning en helpt je om in te slapen.

Kamille:

kalmeert milde angst en helpt maagpijn te verlichten. Je kan kamille ook aan je bad toevoegen, wat heerlijk is om te ontspannen en voor huidaandoeningen zoals eczeem.

Groene thee:

bevat theanine, een aminozuur dat relaxatie bevordert. Let wel op welke soort je koopt, want er zijn gewone en cafeïnevrije variëteiten. De laatste werken het best voor ontspanning.