My Health Partner Logo

Hoe ga je om met lange dagen achter je computer?

Woman holding her head in front of her computer

 

Voor de meeste mensen die op een kantoor werken, is het niet ongebruikelijk om gedurende 7 tot 8 uur per dag aan een bureau te zitten: dat hoort bij het dagelijkse leven. Maar dit ‘dagelijkse leven’ is waarschijnlijk niet zo goed voor jou: de hele dag achter een computer zitten, leidt tot rugpijn (door een slechte houding), vermoeide ogen en nog veel meer. Dat hoeft echter niet zo te zijn. Ben jij een van deze mensen? Dan vind je hier eenvoudige maatregelen om de schadelijke effecten van het zittend werken tegen te gaan.

Een juiste houding

Ga goed zitten: je rug moet recht zijn, je schouders naar achteren en de bovenkant van je beeldscherm moet op ooghoogte zijn. Als je je hoofd op en neer moet bewegen, moet je de hoogte van je beeldscherm aanpassen. Probeer te typen met je polsen los van de tafel, het toetsenbord of de muismat. Houd je benen gebogen bij de knieën zodat deze gelijk met of iets hoger zijn dan je heupen. Je voeten moeten plat op de vloer of op een voetensteun staan.

Gemakkelijke stretchoefeningen:

Nek

Om je nek te stretchen kantel je eerst traag je hoofd naar voren en naar achteren, daarna naar links en naar rechts en uiteindelijk draai je je hoofd enkele keren naar links en naar rechts. Dat kan je op vrijwel elk moment doen om spanning en vermoeidheid te verminderen. Rol nooit je hoofd om je nek, dat kan je nekgewrichten schaden.

Schouders

Om de spanning in je schouders te verlichten, rol je je schouders 10 keer naar voren en dan naar achteren.

Armen en schouders

Steun je handen op de rand van je bureau op ongeveer een schouderbreedte afstand van je lichaam. Draai je handen naar binnen zodat ze naar je lichaam wijzen en leun naar voren met opgetrokken schouders. Ga nog een stapje verder en duw je schouders en ellebogen dichter tegen je bureau.

Polsen

Rol je polsen frequent als je handen stijf aanvoelen, 10 keer met de klok mee en 10 keer tegen de klok in.

Neem pauzes

Sta regelmatig op en loop rond om je bloedsomloop in je armen en benen te stimuleren, zodat ze niet te moe worden. Loop naar de waterverdeler, maak een korte wandeling buiten en/of neem de trap in plaats van de lift. Naast de rustige training voor je benen en hart zullen de frisse lucht en de pauze je ook helpen te ontspannen.

Wanneer je om een of andere reden niet kunt werken, gebruik deze onderbreking dan. Sta op en doe een korte wandeling. Als je ruimte en privacy hebt, kan je enkele push-ups of sit-ups proberen. Doe er genoeg om je spieren te voelen werken, maar werk je niet in het zweet. Het kantoor is niet de juiste plek daarvoor.

Andere goede gewoonten:

Adem enkele keren diep in

Om je buikspieren te trainen adem je in en houd je je adem enkele seconden in, waarna je loslaat bij het uitademen. Haal indien mogelijk een frisse neus buiten, zoals eerder aangehaald.

Drink de hele dag door

Als je dit regelmatig doet, zal je je alerter voelen. Als je een waterverdeler hebt, zet dan een beker of glas naast je in plaats van een drinkfles. Waarom? Het zal je dwingen om op te staan en naar de waterverdeler te wandelen om je glas te vullen. Zo wordt je gestimuleerd om te bewegen en je benen te strekken.