My Health Partner Logo
Ik beweeg

Hoe je thuis kan sporten zonder toestellen

Woman exercice at home in front of PC

Het zou fantastisch zijn om thuis de toestellen te hebben waarvoor je anders naar het fitnesscentrum moet, maar voor velen zijn ze onbetaalbaar! Gymtoestellen zijn geweldig, maar niet essentieel: je kan ook trainen zonder. Zo doet je dat.

Wandelen 

Ook al is buiten gaan wandelen, in het bos bijvoorbeeld, het beste, het is niet altijd mogelijk omdat het weer het niet toelaat bijvoorbeeld. Dan wandel je toch gewoon binnenshuis! Ga enkele keren de trap op en af. Deze aerobe oefening met weinig impact zal je benen sterker maken. Geen trap? Ga enkele keren door elke kamer van het huis: dit is misschien niet zo spannend, maar het werkt wel (en het herinnert je misschien aan iets dat je vergeten bent!).

Opdrukoefeningen of push-ups

 Dit is voor veel mensen waarschijnlijk niet de leukste oefening, maar ze wordt minder lastig als je een gemakkelijkere manier hebt om ze te doen. Doe ze op je knieën in plaats van je benen gestrekt te houden. Je kan ook rechtstaand push-ups doen tegen een muur. Push-ups zijn ideaal om je armen en je borstspieren te trainen.

Jumping jacks

Deze waren altijd leuk als kind! Maar ook voor volwassenen is het een geweldige cardiovasculaire oefening en ook goed als opwarming.

Sit-ups

Dit is de beste oefening om je buikspieren te trainen. Als je pas begint, hoef je je hoofd niet helemaal omhoog te krijgen, zolang je je spieren maar voelt rekken.

Leg lifts

Nuttig om kracht op te bouwen in je benen. Als je deze oefening lastig vindt met gestrekte benen, probeer ze dan met licht gebogen benen.

Squats

Je benen en billen zullen sterker worden met squats. Als je minder mobiel bent, is zelfs gaan zitten en rechtstaan vanuit een gewone stoel ook goed, zolang je dit enkele keren kan herhalen.

Ter plaatse joggen

Joggen is een fantastische oefening voor je hart. Je kan vergeten dat je aan het trainen bent door ter plaatse te joggen terwijl je tv kijkt of naar muziek luistert.

Dansen

Dansen heeft zowel psychische als fysieke voordelen. Het kan je opbeuren en je algemene stemming een boost geven. Het geeft je hart- en bloedvatenstelsel bovendien een geweldige work-out.

Gewichtheffen met lichte gewichten 

Dure, goede gewichten zijn een plus, maar niet noodzakelijk. Gebruik gewoon wat je bij de hand hebt. Begin met iets lichts dat gemakkelijk vast te houden is, zoals een blik erwten, en probeer dan steeds zwaardere voorwerpen: melkkan, fles met wasmiddel, waterkannen.

Stepoefeningen 

De meeste mensen hebben treden in hun huis. Om je beenspieren een work-out te geven, zijn slechts enkele herhalingen nodig (maar wees wel voorzichtig!).