My Health Partner Logo
Ik ontspan me

Muziek, ontspanning en verlaagde bloeddruk

Woman relaxing

Als we aan muziek denken, denken we vaak aan feestjes, concerten en festivals. Maar uit een recente studie bleek dat muziek een integraal onderdeel van het relaxatieproces kan zijn bij het onder controle houden van de bloeddruk. Kan je je voorstellen dat je muziek kan gebruiken om hypertensie te behandelen?

De studie omvatte 48 patiënten die voor hypertensie werden behandeld. De behandelingsgroep (28 patiënten) luisterde 4 weken lang gedurende 30 minuten per dag naar muziek – klassiek, Indisch of Keltisch – tijdens het uitvoeren van ademhalingsoefeningen. De controlegroep (20 personen) bracht geen verandering in zijn levensstijl. De onderzoekers stelden vast dat de systolische bloeddruk significant daalde in de behandelingsgroep.

Ze nemen aan dat dit resultaat te maken kan hebben met het effect van muziek op angst. Mensen voelen zich meer ontspannen als ze naar muziek luisteren omdat het hun angst vermindert. Die angstvermindering leidt tot een daling van de bloeddruk. Zoals je uiteraard wel weet, is muziek niet voldoende om een hoge bloeddruk te behandelen. Je zal indien nodig medicatie moeten nemen en een goede levensstijl aannemen, met beweging, gezonde voeding en algemene ontspanning!