My Health Partner Logo
Ik beweeg

Geen tijd om te sporten?

No time to exercise ?

Veel volwassenen hebben over het algemeen niet de tijd om een carrière, gezin en sociaal leven te combineren met regelmatige lichaamsbeweging. Als er iets moet wijken, is het meestal het minst belangrijke, aantrekkelijke of dringende: lichaamsbeweging. Het wordt als een luxe beschouwd in plaats van als een noodzaak. Thuis blijven is geen garantie voor tijd hebben: niet alleen zijn veel moeders bedolven onder de schema’s van de rest van het gezin, maar er zijn ook altijd en overal huishoudelijke taken te doen. Tijd vinden voor lichaamsbeweging lijkt soms onmogelijk, maar toch kan het meest hectische schema aangepast worden om tijd te maken! Zo doet je dat.

Neem de trap🚶‍♀️

of je nu naar je werk gaat of in het shoppingcenter bent, vermijd roltrappen en liften. Ze helpen je niet om fit te blijven of af te vallen

Parkeer je auto verder weg van de ingang 🚙

parkeer een beetje verder dan gewoonlijk als je gaat winkelen. Je merkt nauwelijks dat je extra stappen doet, maar ze helpen je in vorm te blijven.

Klusjes en muziek! 🎸

Zet de radio wat luider en dans in het rond terwijl je stof afneemt of stofzuigt. De combinatie van muziek, dansen en het huishouden doen is niet nieuw, maar het werkt wel! Rock je naar een goede conditie terwijl je schoonmaakt en opruimt. Let wel op dat je de juiste muziek en dans kiest voor je taak, een jive en kristal gaan niet goed samen! Als je klaar bent, heb je een schoon huis en zal je je, in tegenstelling tot Mick Jagger van de Rolling Stones, tevreden voelen.

Maak van fitness een gezinsgebeuren.  👨‍👩‍👧

De meeste gezinsleden kunnen wandelen en degenen die dat niet kunnen, kunnen meestal worden gedragen of geduwd. In plaats van op je eentje op stap te gaan, vraag je iedereen om mee te gaan voor een plezierige wandeling. Deze kan zo kort of zo lang zijn als je zelf wilt. Iedereen heeft er baat bij en de verandering van omgeving kan leiden tot een veranderde interactie tussen de gezinsleden, wat hartverwarmend kan zijn als de gebruikelijke omgang tussen de kinderen bijvoorbeeld ruzie is.

Op je werk zijn, is geen excuus. 👨‍💼

De oefeningen die je kan doen zullen beperkt zijn vanwege je werkomgeving, maar op je werk zijn mag geen excuus zijn om niet te bewegen. Naar de bureaus in de buurt wandelen is bijvoorbeeld een haalbaar en gezond alternatief voor het sturen van e-mails naar collega’s. Stretchen aan je bureau kan een slapende bloedsomloop terug op gang brengen. Trappen kunnen de lift vervangen. Ambitieuzere mensen kunnen hun lunchpauze gebruiken om te joggen of naar het fitnesscentrum te gaan.

Beweeg wanneer je praat. 🚶

Als je een lang telefoongesprek moet voeren, zet dan je telefoon op speaker. Sta op, strek je benen en loop rond. Technologie gaf ons de vrijheid om te bewegen, maar we moeten er gewoon aan denken.

De hoeveelheid oefeningen die je moet doen voor een gezondheidsvoordeel is minimaal: slechts 6 minuten per dag. Begin met actief enkele kleine veranderingen door te voeren en voor je het weet pluk je de vruchten ervan. Je bent slechts kleine veranderingen verwijderd van een gezondere versie van jezelf.