My Health Partner Logo
Ik beweeg

Zes sporten voor mensen met diabetes

6 exercises for people with diabetes

Wist je dat lichaamsbeweging zeer nuttig is voor mensen met diabetes? Lichaamsbeweging verhoogt het effect van insuline en houdt de bloedsuikerwaarden laag.

Lichaamsbeweging bevordert ook gewichtsverlies en verbetert het evenwicht. Dat is heel belangrijk, omdat patiënten met diabetes type 2 vaak een risico lopen op zwaarlijvigheid en valincidenten. Hier vind je zes geweldige sporten die je gemakkelijk in je dagelijkse leven kan integreren. Overleg wel eerst met je arts voordat je met een trainingsroutine begint en loop niet te hard van stapel in het begin. Na verloop van tijd kan de duur en de zwaarte van je trainingsroutine verhoogd worden.

🏃Wandelen

Wandelen is een van de meest aanbevolen activiteiten voor mensen met diabetes type 2. Stevig wandelen, d.w.z. wandelen met een tempo dat je hartslag verhoogt, is een aerobe oefening. Het is wetenschappelijk bewezen dat de gezondheid van mensen met diabetes die minstens drie dagen per week en in totaal 150 minuten aan aerobe activiteiten doen, verbetert.

Volgens de American Diabetes Association mogen mensen met diabetes niet langer dan twee opeenvolgende dagen inactief blijven, d.w.z. zonder enige vorm van aerobe lichaamsbeweging.

🙏 Tai chi 

Deze Chinese gevechtskunst, die al eeuwenlang wordt beoefend en bekend staat om zijn gezondheidsvoordelen, bestaat uit een reeks bewegingen die traag en ontspannen worden uitgevoerd. Tai chi is ideaal voor mensen met diabetes omdat het fitness en stressvermindering in één activiteit combineert. Het verbetert ook het evenwicht en kan zenuwschade, een veelvoorkomende complicatie van diabetes, verminderen.

🏋 Gewichtstraining

Met gewichtstraining kan je spiermassa opbouwen, een belangrijk punt voor patiënten met diabetes type 2. Spiermassa helpt immers de bloedsuikerwaarden op peil te houden. Als onderdeel van een plan van aanpak voor diabetes moet minstens twee keer, maar bij voorkeur drie keer per week weerstandstraining of krachttraining worden gedaan. Rust is ook belangrijk. Een dag rust tussen de krachttrainingssessies in wordt aanbevolen (andere soorten beweging zijn wel oké op deze dagen).

🧘‍♀️ Yoga

Yoga vermindert lichaamsvet, gaat insulineresistentie tegen en verbetert de zenuwfunctie, allemaal belangrijke aspecten bij diabetes type 2. Yoga is ook prima om stress te verminderen, net als tai chi.

🏊‍♀️ Zwemmen

Deze aerobe sport heeft als extra voordeel dat ze je voeten spaart, in tegenstelling tot joggen of wandelen. Dat heeft vooral een impact bij mensen met diabetes, die alle soorten voetletsels moeten vermijden.

Voetletsels genezen traag bij diabetespatiënten. Dat komt deels door de verminderde bloedstroom in de kleine bloedvaten van de extremiteiten, en deels door de verhoogde bloedsuikerwaarden die ervoor zorgen dat de wonden vatbaar zijn voor infectie. Zwemmen is ideaal voor zwaarlijvige patiënten met diabetes type 2 omdat het de druk op de gewrichten verlicht en vrij en gemakkelijk bewegen mogelijk maakt.

🚴‍♀️ Fietsen

Aerobe lichaamsbeweging op de fiets versterkt het hart en verbetert de longfunctie. Een hometrainer kan bij alle weersomstandigheden worden gebruikt, je kan niet vallen en je krijgt geen lekke band. Fietsen verbetert de perifere bloedstroom in de benen en dat is bijzonder zinvol bij diabetes. Het is een energie-intensieve activiteit die je gewicht op een gezond peil houdt.