My Health Partner Logo

De veganistische trend

De laatste jaren is het aantal mensen dat minder of geen vlees eet enorm gestegen. Dat is in het bijzonder het geval voor veganisme, dat gebaseerd is op ethische, nutritionele en milieumotieven. Hieronder besteden we aandacht aan dit steeds populairder wordende onderwerp en de voedingskundige overwegingen die het oproept.

VEGANISME VERSUS VEGETARISME

Er zijn twee belangrijke uitsluitingsdiëten die gebaseerd zijn op een plantaardig dieet:

Veganisme

Dat alle dierlijke producten uitsluit. Veganisme gaat niet alleen over voeding, maar is ook een levensstijl. Naast een veganistisch dieet weigeren veganisten ook om producten te gebruiken waarbij dieren worden gebruikt, zoals zijde, honing of leer. 

Het vegetarische dieet,

waarin vlees en vis zijn uitgesloten, laat de consumptie van dierlijke producten zoals kaas of eieren wel toe. 

Het is echter belangrijk om te letten op eventuele tekorten.

DE DIËTIST AAN HET WOORD

Sommige voedingsstoffen worden vooral geleverd door voedsel van dierlijke oorsprong. Veganisten moeten daarom hun voedingsstatus in het oog houden en opletten voor eventuele tekorten:1

Vitamine B12:

Deze vitamine is cruciaal voor onze cardiovasculaire gezondheid en vooral te vinden in producten van dierlijke oorsprong. Wie dat wil, kan dus een supplement overwegen. Voedingssupplementen zijn verkrijgbaar in apotheken, op het internet, in biologische winkels enz.

Jodium:

Deze voedingsstof halen we vooral uit zuivel- en zeeproducten. Voor een voldoende aanvoer kunnen veganisten jodium ook vinden in bijvoorbeeld zeewier. Je kan het eten als een salade of als bijgerecht, zoals zeekraal.  

Omega 3:

Vooral aanwezig in vette vis, maar niet alleen daar! Sommige plantaardige producten kunnen ook de hoeveelheid omega 3 leveren die het lichaam nodig heeft. Sommige algen, avocado, koolzaadolie of lijnzaad kunnen een goede bron zijn. Een kleine tip voor lijnzaad: ze zijn moeilijk verteerbaar, dus gebruik liefst gebroken lijnzaad.  
 

 

In tegenstelling tot wat algemeen wordt aangenomen, is de calciuminname geen probleem bij veganisten. Dit mineraal komt vaak voor in producten van plantaardige oorsprong. Let echter op voor plantaardige dranken ter vervanging van melk; ze bevatten vaak veel suiker. Hetzelfde merk kan twee verschillende producten aanbieden, een met en een zonder toegevoegde suiker. 

Raadpleeg zeker een professionele diëtist als je vragen hebt! In tegenstelling tot wat je zou denken, is een veganistisch dieet heel gevarieerd: er zijn veel gebalanceerde recepten beschikbaar.