My Health Partner Logo

7 tips om actief te blijven

stay active

Supertips om actief te blijven

1. Geniet ervan!

Als je het plezierig vindt, zal je het waarschijnlijk langer volhouden. Nog beter is het om een activiteit te proberen waarvan je met familie of vrienden kan genieten. Aarzel niet om nieuwe dingen te proberen. Deed je jaren geleden een bepaalde sport die je misschien opnieuw wil gaan doen?

2. Begin rustig

Altijd iets meer doen dan de vorige keer zal nog steeds een verschil maken. Bouw dus geleidelijk op en geef je lichaam de tijd om zich aan te passen naarmate je spieren sterker worden. Als je medische aandoeningen hebt, overleg dan met je zorgverleners voordat je een nieuwe activiteit start.

3. Voer kleine veranderingen door

Wandelen is een makkelijke en gratis manier om je conditie te verbeteren. Wees het verkeer voor en laat de auto thuis voor kleine ritjes of stap een of twee haltes vroeger uit de bus en doe de rest van het traject te voet. Waarom je lunchpauze niet gebruiken voor een wandeling of de trap nemen in plaats van de lift? Elke dag 10 minuten stevig doorwandelen (brisk walking) kan een groot verschil maken voor je gezondheid. Zoek tips bij de gezondheidsinstanties en kom meer te weten over de Active 10-app.

4. Stel jezelf doelen

Je zal je actievere leven langer volhouden als je jezelf doelen stelt. Stel realistische doelen op korte en lange termijn, houd een bewegingsdagboek bij en vink je prestaties af. Je zal versteld staan van je verbeteringen en vooruitgang. Als je een doel hebt bereikt, beloon jezelf dan voor je harde werk.

5. Verandering van spijs doet eten

Zodra je fitter bent en regelmatig traint, kan je de boel wat opfrissen en je routine veranderen. Probeer fietsen op een hometrainer in te ruilen voor buiten fietsen of probeer een andere les in het fitnesscentrum. Overleg bij het starten van een nieuwe activiteit met je zorgverleners om na te gaan welke impact deze kan hebben op je diabetes.

6. Maak er een sociaal gebeuren van

Waarom stel je je vrienden eens niet iets actiefs voor in plaats van met hen af te spreken voor een koffie of in een café? Je kan een wandelclub starten, beginnen tuinieren, tennissen, golfen ... of dansen.

7. Geef niet op

Hoewel je lichaam voordeel haalt uit elke activiteit, is het mogelijk dat je niet onmiddellijk alle voordelen ziet omdat het even kan duren tot je lichaam zich aan de activiteit heeft aangepast. Blijf dus volhouden en je zal al snel de positieve resultaten merken.