My Health Partner Logo

Zal ik deze behandeling mijn hele leven moeten nemen?

take treatment

Als de diagnose van hypertensie (hoge bloeddruk) juist is en er geen tijdelijke of hormonale oorzaak werd vastgesteld voor de bloeddrukverhoging, zal je je hele leven waarschijnlijk elke dag medicatie moeten nemen om je bloeddrukwaarden te corrigeren. Dat lijkt moeilijk, maar je zal zien dat de meeste hypertensiepatiënten goed omgaan met deze verplichting. Het is een beetje zoals elke dag je tanden poetsen.

Hoewel deze behandeling meestal levenslang genomen moet worden, kan de aard ervan veranderen in de loop van de tijd. Je arts zal niet alleen je bloeddrukwaarden in aanmerking nemen, maar ook andere aandoeningen die eventueel een effect kunnen hebben op je behandeling. In dat geval kan je behandelingsdosis worden verhoogd of verlaagd op basis van andere factoren. Een regelmatige opvolging door een arts die je goed kent, is daarom van groot belang.

Het idee van een levenslange behandeling kan beangstigend zijn als je niet hebt begrepen waarom je deze behandeling moet nemen, en dus wat de voordelen van de behandeling zijn. Een behandeling voor hypertensie zorgt voor een hogere levensverwachting en vertraagt de veroudering van de slagaders. Als je dat begrijpt, zal je gemakkelijker aanvaarden dat je je geneesmiddel moet nemen en wordt een levenslange behandeling een levensverlengende behandeling.