Hypertensie
Angina pectoris
Hartfalen
Bò bún (Vietnamese noedels met rundvlees)
Bereidingstijd70 min
Kooktijd25 min
Porties4
UitAsia
Ingrediënten:
Saus:
- 250 ml warm water
- 1 eetlepel nuoc mâm (Vietnamese vissaus)
- 4 eetlepels suiker
- 4 eetlepels rijstazijn
- 1/2 teentje knoflook
Rundvlees met citroengras
- 300 g rundvlees
- 60 g fijngehakt citroengras
- 1 theelepel nuoc mâm
- 1 eetlepel bruine suiker
- 1 klein teentje knoflook
- 1 eetlepel honing
- 1 eetlepel olie
- 1 eetlepel suiker
Voor de bò bún:
- 1 kleine krop sla
- 2 wortelen
- 300 g sojascheuten
- 100 g ongezouten geroosterde pinda's
- 1 kleine bussel koriander
- 1 kleine bussel munt
- 1/2 pak rijstnoedels
Recept:
Voor de saus:
- Meng het warme water, de nuoc mâm, suiker en rijstazijn tot de suiker volledig is opgelost.
- Pers het knoflookteentje uit, voeg het toe aan de saus en zet opzij.
Voor het rundvlees:
- Zet het 1 uur in de vriezer zodat je het daarna heel fijn kunt snijden.
- Plet het teentje knoflook.
- Doe het in een kom met het fijngehakte citroengras. Voeg de suiker, nuoc mâm, honing en olie toe en meng. Laat een uur staan.
- Bak het vlees in een braadpan of wok op een hoog vuur tot het vocht verdampt is.
Bereiding van de bó bùn:
- Kook de rijstnoedels. Zet ze vervolgens opzij in koud water zodat ze niet gaan plakken.
- Hak de geroosterde pinda's grof.
- Rasp de wortelen grof.
- Was en zwier de sla. Snijd de bladeren in reepjes.
- Hak de koriander en munt fijn.
Dresseer je bo bùn in een diep bord:
- Plaats eerst een laag sla en leg daarop een beetje wortel en sojascheuten. Daarop komen de uitgelekte noedels en het rundvlees. Werk af met de kruiden en bestrooi met de gehakte pinda's.
- Voeg saus toe naar smaak.
- Meng het warme water, de nuoc mâm, suiker en rijstazijn tot de suiker volledig is opgelost.
- Pers het knoflookteentje uit, voeg het toe aan de saus en zet opzij.
Voor het rundvlees:
- Zet het 1 uur in de vriezer zodat je het daarna heel fijn kunt snijden.
- Plet het teentje knoflook.
- Doe het in een kom met het fijngehakte citroengras. Voeg de suiker, nuoc mâm, honing en olie toe en meng. Laat een uur staan.
- Bak het vlees in een braadpan of wok op een hoog vuur tot het vocht verdampt is.
Bereiding van de bó bùn:
- Kook de rijstnoedels. Zet ze vervolgens opzij in koud water zodat ze niet gaan plakken.
- Hak de geroosterde pinda's grof.
- Rasp de wortelen grof.
- Was en zwier de sla. Snijd de bladeren in reepjes.
- Hak de koriander en munt fijn.
Dresseer je bo bùn in een diep bord:
- Plaats eerst een laag sla en leg daarop een beetje wortel en sojascheuten. Daarop komen de uitgelekte noedels en het rundvlees. Werk af met de kruiden en bestrooi met de gehakte pinda's.
- Voeg saus toe naar smaak.
Energy (Kcal) |
Proteins (g) | Carbohydrates (g) | Sugars (g) | Lipids (g) | Saturated fatty acids (g) | Omega 3 (g) |
Fibers (g) | Sodium (mg) |
449,6 | 32,3 | 36,5 | 21,5 | 17,7 | 3,6 | 0,1 | 6,2 | 429 |
Voedingsadvies:
De mogelijkheden met een bo bùn zijn eindeloos. Kies verse groenten en laat gefrituurde producten zoals nems links liggen. Het gerecht wordt traditioneel geserveerd in warme schalen om het op temperatuur te houden.