Chiftele (gehaktballetjes in saus)
Ingrediënten:
Voor de gehaktballetjes
- 200 g rundergehakt
- 200 g lamsgehakt
- ½ ui
- 1 teentje knoflook
- ½ bussel dille
- ½ bussel peterselie
- 1 groot ei, lichtjes geklutst
- 1 aardappel
- 1 wortel
- 1 selderijstengel
- 1/2 sneetje brood, geweekt in water
- Peper en zout
- 1 snuifje nootmuskaat
- 2 eetlepels koud water
Voor de saus
- 1 grote verse ui
- 1 teentje knoflook
- 3 verse tomaten
- 2 eetlepels tomatenpuree
- ½ theelepel suiker
- ½ bussel peterselie
- ½ groene paprika
- ½ rode paprika
- ½ groene chilipeper, in ringetjes gesneden
- 10 cl water
Recept:
- Rasp de aardappelen, wortelen en selderij.
- Doe het vlees, de grof gesneden ui, knoflook, dille, peterselie en groenten in een kom.
- Bestrooi met nootmuskaat, peper en zout.
- Roer het brood, ei en koud water erdoor. Meng met de hand.
- Zet 30 minuten in de koelkast.
- Rol balletjes ter grootte van een walnoot. Maak je handen regelmatig nat, dat werkt gemakkelijker.
- Verhit een scheutje olie in een braadpan en bak de gehaktballen aan elke kant bruin. Laat ze even uitlekken als ze gebakken zijn en zet opzij.
- Begin de saus te maken door de tomaten in kleine blokjes te snijden. Indien gewenst kun je ze eerst ontvellen.
- Snipper de uien en fruit ze op middelhoog vuur.
- Voeg vervolgens het fijngehakte teentje knoflook, de tomatenpuree, de in blokjes gesneden paprika en chilipeper, de gehakte peterselie en de suiker toe.
- Meng goed voordat je het water toevoegt.
- Zodra het begint te koken, voeg je de gehaktballetjes toe en kook je ze 15 minuten op een middelhoog vuur en vervolgens 30 minuten op laag vuur.
Energy (Kcal) |
Proteins (g) | Carbohydrates (g) | Sugars (g) | Lipids (g) | Saturated fatty acids (g) | Omega 3 (g) |
Fibers (g) | Sodium (mg) |
381,4 | 32,5 | 21,4 | 9,8 | 17,0 | 6,5 | 0,1 | 5,3 | 284,1 |