My Health Partner Logo
Hypertensie
Angina pectoris
Cholesterol
Diabetes
Hartfalen

Chiftele (gehaktballetjes in saus)

Chiftele (gehaktballetjes in saus) image
image showing recipe preparationPreparation timeelementBereidingstijd20 min
image showing recipe preparationCooking timeelementKooktijd70 min
image showing recipe preparationPortionselementPorties4
image showing recipe preparationFromelementUitEurope

Ingrediënten:

Voor de gehaktballetjes
- 200 g rundergehakt
- 200 g lamsgehakt
- ½ ui
- 1 teentje knoflook
- ½ bussel dille
- ½ bussel peterselie
- 1 groot ei, lichtjes geklutst
- 1 aardappel
- 1 wortel
- 1 selderijstengel
- 1/2 sneetje brood, geweekt in water
- Peper en zout
- 1 snuifje nootmuskaat
- 2 eetlepels koud water

Voor de saus
- 1 grote verse ui 
- 1 teentje knoflook
- 3 verse tomaten
- 2 eetlepels tomatenpuree
- ½ theelepel suiker
- ½ bussel peterselie
- ½ groene paprika 
- ½ rode paprika
- ½ groene chilipeper, in ringetjes gesneden
- 10 cl water

 

Recept:

- Rasp de aardappelen, wortelen en selderij. 
- Doe het vlees, de grof gesneden ui, knoflook, dille, peterselie en groenten in een kom.
- Bestrooi met nootmuskaat, peper en zout. 
- Roer het brood, ei en koud water erdoor. Meng met de hand.
- Zet 30 minuten in de koelkast. 
- Rol balletjes ter grootte van een walnoot. Maak je handen regelmatig nat, dat werkt gemakkelijker. 
- Verhit een scheutje olie in een braadpan en bak de gehaktballen aan elke kant bruin. Laat ze even uitlekken als ze gebakken zijn en zet opzij.
- Begin de saus te maken door de tomaten in kleine blokjes te snijden. Indien gewenst kun je ze eerst ontvellen.
- Snipper de uien en fruit ze op middelhoog vuur.
- Voeg vervolgens het fijngehakte teentje knoflook, de tomatenpuree, de in blokjes gesneden paprika en chilipeper, de gehakte peterselie en de suiker toe.
- Meng goed voordat je het water toevoegt.
- Zodra het begint te koken, voeg je de gehaktballetjes toe en kook je ze 15 minuten op een middelhoog vuur en vervolgens 30 minuten op laag vuur.  

Energy
(Kcal)
Proteins (g) Carbohydrates (g) Sugars (g) Lipids (g) Saturated fatty acids (g) Omega
3 (g)
Fibers (g) Sodium (mg)
381,4 32,5 21,4 9,8 17,0 6,5 0,1 5,3 284,1

Voedingsadvies:

Gehaktballen zijn typisch voor de Oost-Europese keuken. Je kunt ze maken met restjes gehakt om voedselverspilling tegen te gaan.