My Health Partner Logo
Hypertensie
Angina pectoris
Hartfalen

Bakso (Indonesische soep met balletjes van varkensgehakt en krab)

Bakso (Indonesische soep met balletjes van varkensgehakt en krab)image
image showing recipe preparationPreparation timeelementBereidingstijd10 min
image showing recipe preparationCooking timeelementKooktijd30 min
image showing recipe preparationPortionselementPorties4
image showing recipe preparationFromelementUitAsia

Ingrediënten:

Gehaktballen:
- 200 g varkensgehakt
- 200 g krabbenvlees
- 3 eetlepels bloem
- 2 stengels bieslook of 1 lente-ui
- 1/2 blokje kippenbouillon
- Peper
Bouillon:
- 100 ml groentebouillon
- 1 l water
- 1 stengel citroengras
- ½ rode chilipeper
- 1 lente-ui of 1 stengel bieslook
- 1 theelepel peper
Voor het afkruiden: 
- Een paar korianderblaadjes
- 1 eetlepel sesamolie

Recept:

Voor de gehaktballen: 
- Snijd de bieslook in ringetjes en verkruimel het bouillonblokje. 
- Meng het varkensgehakt met de krab, bieslook, bloem en het verkruimelde bouillonblokje. Kruid af met peper en zout. 
- Lijkt je mengsel te lopend, voeg dan een beetje bloem toe. Die zal het vocht uit het krabbenvlees absorberen en voor een samenhangend geheel zorgen. 

Voor de bouillon: 
- Snijd de chilipeper en bieslook fijn. Snijd het citroengras in drie stukken. 
- Breng het water aan de kook en voeg de groentebouillon, chilipeper, peper, bieslook en de stukjes citroengras toe. Laat 10 minuten sudderen in een grote pot. 

De gehaktballen pocheren: 
- Rol balletjes van het gehakt. 
- Zet het vuur laag en pocheer de gehaktballetjes 10 minuten. Ze zijn gaar als ze aan de oppervlakte komen drijven. 
- Giet bij het serveren de hete bouillon over de gehaktballetjes. Bestrooi met korianderblaadjes en besprenkel met sesamolie.

Energy Total carbs Sugar Total fat Saturated fat Omega 3 Fibers Sodium
270.2 Kcal 13.4 g 0.9 g 15.1 g 4.7 g 0.7 g 1.6 g 503.2 g

Voedingsadvies:

Voor een evenwichtiger en completer gerecht kun je bamboescheuten, judasoren en noedels aan de bouillon toevoegen. 

Let op met bouillonblokjes, want die bevatten vaak veel zout. Maak in de plaats daarvan je eigen bouillon: bak een hele kip met kruidige vulling bruin. Breng water aan de kook en laat de kip minstens 45 minuten lang op laag vuur pruttelen. "