Leven met hoge cholesterol?
Je ontdekt alle nodige informatie over cholesterol, de algemene impact, oorzaken en gevolgen en hoe cholesterol onder controle te krijgen.
Hoge cholesterol
Wat is hoge cholesterol?
Cholesterol is een wasachtige, vetachtige stof die in elke lichaamscel wordt aangetroffen en daar een essentieel onderdeel van vormt. Het speelt ook een belangrijke rol in lichaamsfuncties, zoals de hormoonproductie en de spijsvertering. Cholesterol wordt in voldoende mate aangemaakt door de lever om aan de behoeften van het lichaam te voldoen. Er zijn echter nog andere bronnen van cholesterol: dierlijke voedingsmiddelen zoals melk, eieren en vlees. Om een teveel aan cholesterol te vermijden, raden experts aan om zo weinig mogelijk cholesterol via de voeding in te nemen in het kader van een gezond dieet.1,2
Meer informatie over lipoproteïnen
Ik heb gehoord dat er goede en slechte cholesterol is. Klopt dat?
Ja en nee. Eigenlijk is cholesterol gewoon cholesterol, maar het reist met het bloed mee via eiwitten, ‘lipoproteïnen’ genoemd, waarvan er twee types zijn:
‘Low density’-lipoproteïne (LDL)
Dit type cholesterol wordt soms ‘slechte’ cholesterol genoemd en vormt het grootste deel van de totale cholesterol in het lichaam.
‘High density’-lipoproteïne (HDL)
Dit type cholesterol wordt ‘goede’ cholesterol genoemd, omdat het cholesterol ‘absorbeert’, waarna het terug naar de lever gaat en daar verwerkt en uiteindelijk geëlimineerd wordt.3
Onderschat je cholesterolwaarden niet
Wat zijn de tekenen van een teveel aan cholesterol? Is het een ernstige aandoening?
Een teveel aan cholesterol in het bloed, hypercholesterolemie genoemd,veroorzaakt gewoonlijk geen tekenen of symptomen, vandaar het belang van een regelmatige controle. Tegen die achtergrond kan hypercholesterolemie dus ernstige gevolgen hebben.4
Wanneer er te veel cholesterol in het bloed is, kan deze zich ophopen op de wanden van de bloedvaten waardoor er afzettingen ontstaan die een "plaque" vormen. Naarmate de plaque dikker wordt, vernauwt de binnenkant van de slagaders. Dit proces wordt atherosclerose genoemd. De slagader gaat geleidelijk aan volledig dichtslibben waardoor de bloedvoorziening in het gedrang komt. Het is ook mogelijk dat er een klein stukje van de plaque loskomt, meegedragen wordt door het bloed en verder in de bloedsomloop een ander bloedvat volledig verstopt. Dit verstoort de bloedstroom en kan hart-en vaatziekten veroorzaken. Wanneer de bloedtoevoer naar het hart of de hersenen wordt geblokkeerd, kan dit pijn in de borst (angina pectoris of angor), een hartaanval (myocardinfarct), hartfalen of een beroerte (herseninfarct of CVA) veroorzaken.3,5,6
Weet wat je elke dag eet
Ik heb een hoge cholesterol. Moet ik te allen tijde vetten vermijden?
De totale hoeveelheid vet in je voeding mag eigenlijk niet meer dan 20 tot 30% van je dagelijkse inname zijn.7
Referenties
2
Cox RA, Garcia-Palmieri MR. Cholesterol, triglycerides, and associated lipoproteins. Clinical Methods: The History, Physical, and Laboratory Examinations. 3rd edition. Walker HK, Hall WD, Hurst JW, eds. Boston, MA: Butterworths; 1990.