My Health Partner Logo
Ik beweeg

11 tips om gezond te bewegen

exercice for health

1. Kies voor plezier 💃 

Om te sporten hoef je niet meteen naar het fitnesscentrum te gaan. Er zijn veel mogelijkheden waaruit je kan kiezen. Wat doe je graag? Wat ziet er leuk uit? Wanneer je plezier beleeft aan wat je doet, vergeet je de tijd en de inspanning die het vraagt. Wil je gezelschap? Kies voor een teamsport. Hou je van muziek? Probeer dansen. Wil je liever alleen zijn? Ga dan wandelen op het platteland. Wil je een volledige training? Ga eens zwemmen. We geven maar wat ideeën. Elke beweging die je hartslag verhoogt, telt.

2. Vraag je arts om advies 👩‍⚕️ 

Vertel je arts wat je wil gaan doen. Hij of zij kan controleren of het geschikt is voor jou en in het andere geval maatregelen voorstellen om je voor te bereiden. Je arts kan je ook vertellen of de activiteit gevolgen zal hebben voor je maaltijden, insulinegebruik of diabetesmedicatie. Hij of zij kan je ook informeren of er bepaalde diabetes risico’s gepaard gaan met de activiteit, bv. zweren en breuken bij marathonlopers met ongevoelige voeten.

3. Controleer je bloedsuikerspiegel 🩸 

Als je sport, kan het nodig zijn om je bloedsuikerspiegel nauwlettend te controleren. Als je langer dan een uur sport, moet je ondertussen regelmatig je bloedsuikerspiegel controleren. Controleer je bloedsuikerspiegel na elke training zodat je kan bijsturen indien nodig. Je arts kan je ook adviseren om je bloedsuiker te controleren vóór je training.

4. Houd een tussendoortje bij de hand 🧃

Wanneer je bloedsuiker daalt, is het altijd goed om een klein tussendoortje met koolhydraten bij je te hebben, zoals fruit of een vruchtendrankje.

5. Loop niet te hard van stapel🚶

Als je net begint met sporten, doe het dan rustig aan: begin met 10 minuten. Als je eenmaal een routine hebt opgebouwd, kan je geleidelijk de duur opvoeren tot 30 minuten per dag.

6. Richt je aandacht op kracht 🏋️‍♀️

Probeer minstens twee keer per week aan krachttraining te doen. Het kan immers de controle van je bloedsuikerspiegel verbeteren. Of je nu kiest voor oefeningen zonder hulpmiddelen, zoals push-ups, lunges en squats, of voor gewichten heffen of rekoefeningen met weerstandsbanden, zolang je je spieren voelt branden of pijn doen, weet je dat ze getraind worden.

7. Regelmaat is goed 📅

Maak van lichaamsbeweging een dagelijkse routine om een lage bloedsuikerspiegel, ook hypoglycemie genoemd, te voorkomen.

8.Wees voorbereid 💬

Het is verstandig om je wat voor te bereiden op je training als je diabetes hebt. Naast leuk gezelschap kan het zinvol zijn om iemand in je buurt te hebben die weet wat te doen bij een te lage bloedsuikerspiegel. Als je alleen gaat sporten, kan je best een medisch identificatieplaatje of medische kaart bij je hebben waarop vermeld staat dat je diabetes hebt, mocht er iets gebeuren.

9. Wees vooral lief voor je voeten 🥾

Perifere zenuwschade is een mogelijk probleem bij diabetes dus is het belangrijk om kwaliteitsvolle schoenen te dragen die geschikt zijn voor de sport die je beoefent. Ga bijvoorbeeld niet bergbeklimmen met sneakers of joggen met instappers. Je voet heeft de juiste steun nodig voor de activiteit die je doet, zo niet stijgt de kans op voetletsels. Controleer en was je voeten dagelijks en meld eventuele problemen aan je arts.

10. Water 💧 

Houd voor de zekerheid altijd een fles water bij de hand.

11. Negeer pijn niet

Zere spieren zijn normaal, vooral als je ouder bent, wanneer je gedurende een bepaalde tijd hebt gesport. Maar als het overgaat in pijn moet je stoppen. Pijn is de manier waarop je lichaam je laat weten dat er iets mis is. Als je dit signaal negeert en blijft sporten, loop je het risico op een ernstige verergering van een anders banaal letsel. Als je het langzaam opbouwt en rustig aan doet, is de kans klein dat je een letsel oploopt.