My Health Partner Logo

3 goede redenen om seizoensgebonden te koken

1.  Een gevarieerd en evenwichtig dieet

Door seizoensgebonden te eten kan je het hele jaar door variatie brengen in je maaltijden en dus ook in je inname van voedingsstoffen. Je kan ook afwisselen met smaken. Een goede tip is om altijd 2 of 3 verschillende kleuren in je maaltijd te verwerken door de beschikbare vruchten en groenten te combineren. Zowel je ogen als je smaakpapillen en je gezondheid zullen er bij varen!

Seizoensgebonden eten is ook goed voor het milieu: hoe minder afstand een product moet afleggen, hoe minder lucht en zee vervuild raken door het transport ervan. Hoe langer een vrucht onder de zon rijpt, of het nu in open lucht of in een serre is, hoe minder fossiele brandstof of kernenergie en hoe minder behandeling het product nodig heeft.

 

 

2.  Ideale voedingsvoordelen

De natuur weet wat ze doet: ze geeft ons wat ons lichaam op dat moment nodig heeft!

In de winter verdwijnt de zon en wordt het kouder. Om dit aan te kunnen, hebben ons lichaam en immuunsysteem specifieke behoeften, waaronder meer energie. Dat is goed, want dit seizoen biedt mineraalrijke groenten, citrusvruchten vol vitamine C en zelfs rijkere dierlijke producten.
In de zomer daarentegen kunnen de heetste dagen tot uitdroging leiden en kunnen de zonnestralen schadelijk zijn voor je huid. Ook dan biedt het seizoen wat je nodig hebt: groenten en fruit die veel water bevatten, zoals meloenen, sla, komkommer of nectarines. Daarnaast hebben zomervruchten, zoals kersen en aardbeien, bekende antioxiderende eigenschappen. 

Eet voor een optimale inname ook de schil van het fruit en de groenten op, want daar bevinden zich de antioxidanten en vezels.

Buiten het seizoen kunnen echter pesticiden worden gebruikt bij de productie van bepaalde groenten en fruit. Denk er daarom aan om je producten te wassen en de resten van pesticiden zoveel mogelijk te verwijderen. Je kan ook biologische producten kopen om de aanwezigheid van pesticiden te beperken.

3. Ongeëvenaarde smaken

Fruit en groenten hebben een vollere smaak als ze onder de zon rijpen in plaats van onder kunstlicht. Ze smaken ook beter dan producten die rijpen tijdens het transport of nadat ze uit de koelkasten van de supermarkt zijn gehaald. Hoe verder ze worden vervoerd, hoe vroeger ze worden geplukt: te vroeg. En dus zullen ze niet de smaak hebben die jij verwacht. Tomaten in de winter zijn hiervan een goed voorbeeld. Dat geldt vooral wanneer je je aan bepaalde voedingsregels ‘moet’ houden. De smaak van je eten is essentieel en mag je niet aanzetten tot het toevoegen van zout bijvoorbeeld.

 


Seizoensgebonden voeding

Europa

Herfst Winter Lente Zomer

Pompoen
Pastinaak
Peer🍐

Passievrucht
Clementine 🍊
Wortel 🥕
Kiwi 🥝
Asperge
Aardbei🍓
Tomaat 🍅
Mais 🌽
Aubergine 

Azië

Herfst Winter Lente Zomer

Gember
Boerenkool
Chinapeer

Japanse mispel
Kiwi 🥝
Kumquats
Broccoli 🥦
Yumberry
Lychee 
Mais 🌽
Limaboon
Okra

Zuid-Amerika

Herfst Winter Lente Zomer

Cherimoya
Luzerne
Mandarijn 🍊

Kers 🍒
Cashewappel
Açai
Kiwi 🥝
Granaatappel
Appel 🍎
Clementine
Avocado 🥑

 

Alles bijeen biedt seizoensgebonden koken je lekkere, gezonde en gevarieerde maaltijden. Zo blijf je gezond en raak je je maaltijden nooit beu.