My Health Partner Logo
Home / High cholesterol / Waarom laten controleren?
Leven met hoge cholesterol?
Je ontdekt alle nodige informatie over cholesterol, de algemene impact, oorzaken en gevolgen en hoe cholesterol onder controle te krijgen.
Hoge cholesterol

Waarom laten controleren?

Cholesterol is een wereldwijde chronische ziekte

Loop ik een risico op hoge cholesterol?
Hypercholesterolemie is een veelvoorkomende aandoening. In 2008 publiceerde de Wereldgezondheidsorganisatie statistieken over hoe vaak een verhoogde totale cholesterol voorkomt bij volwassenen wereldwijd.1
cholesterol-world-map

Er zijn tal van risicofactoren voor hoge cholesterol.

icon
Leeftijd
Het risico op hypercholesterolemie stijgt met de leeftijd. Aangezien het vermogen van het lichaam om cholesterol op te ruimen afneemt met de leeftijd, stijgt het cholesterolgehalte en dus ook het risico op beroerte en hartziekte.2
icon
Geslacht
Tot midden in de 50 (of tot de menopauze) hebben vrouwen meestal lagere "slechte" cholesterolwaarden en op elke leeftijd hebben zij hogere "goede" cholesterolwaarden. Maar na de menopauze (rond 55 jaar) stijgt het LDL-cholesterolgehalte bij vrouwen.2,3
icon
Familiale voorgeschiedenis
Bepaalde vormen van hypercholesterolemie kunnen te wijten zijn aan de overproductie van slechte cholesterol door de lever door een genetische aanleg. In de meeste gevallen is een hoge cholesterol echter het gevolg van een combinatie van genetische aanleg en voeding, omdat familieleden vaak gedrag en levensstijl delen.2
icon
Gedrag en levensstijlkeuzes
  • Omdat de lever voldoende cholesterol aanmaakt om aan de behoefte van het lichaam te voldoen, moet de inname van cholesterol via de voeding beperkt blijven. Voedingsmiddelen met veel verzadigd vet (vlees, zuivelproducten enz.) of transvet (gefrituurd voedsel, gebakken producten enz.) kunnen bijdragen aan een hoog cholesterolgehalte en daarmee gepaard gaande aandoeningen, zoals hartziekten. Kiezen voor voedingsmiddelen met weinig verzadigd vet, transvet, natrium (zout) en toegevoegde suikers (bv. mager vlees, zeevruchten, vetvrije of vetarme zuivelproducten, volle granen, fruit en groenten), of met veel vezels (bv. havermout en bonen) en onverzadigde vetten (bv. avocado, olijfolie enz.) kan je lipidenprofiel verbeteren.2
  • Een gebrek aan lichaamsbeweging kan resulteren in gewichtstoename, wat kan leiden tot hoge cholesterol.2
  • Roken is schadelijk voor de bloedvaten omdat de kans op vetafzettingen stijgt.2

De verschillende waarden van de resultaten van bloedonderzoek

Ik heb HDL en LDL bij mijn bloedresultaten gezien. Hoe moet ik deze waarden interpreteren?
Voor een cholesterolbepaling is een bloedafname nodig, maar een lipidenprofiel omvat veel meer dan alleen HDL en LDL. Je testresultaten tonen ook je triglyceridengehalte en je totaal cholesterolgehalte.

Triglyceriden zijn een vetsoort die als energiebron voor het lichaam dient en de totale cholesterol is de totale hoeveelheid cholesterol in het bloed, met name HDL, LDL en triglyceriden samen.

De wenselijke cholesterolwaarden voor een volwassene zijn:

Algemeen wenselijke waarde

Totaal cholesterol
onder 200 mg/dl of 5,2 mmol/l
LDL-cholesterol (slechte cholesterol)
onder 100 mg/dl of 2,6 mmol/l
HDL-cholesterol (goede cholesterol)
onder 60 mg/dl of 1,5 mmol/l
Triglyceriden
onder 150 mg/dl of 1,7 mmol/l
Je resultaten zijn belangrijk, maar moeten door je arts worden geïnterpreteerd. Op basis van je leeftijd, geslacht, familiale voorgeschiedenis, levensstijl, rookgedrag (of het gebrek daaraan) en andere cardiovasculaire risicofactoren kan je arts het volledige beeld bekijken en bepalen of er al dan niet actie nodig is, met name of de hoge LDL-cholesterolwaarden verlaagd moeten worden.4

Sommige geneesmiddelen kunnen de LDL- of triglyceridengehalten ook doen stijgen. Dat zijn bijvoorbeeld glucocorticoïden, sommige diuretica, orale oestrogenen en bètablokkers.2

Veranderingen in de waarden kunnen door tal van factoren worden beïnvloed

Waarom zijn mijn cholesterolwaarden gestegen sinds de laatste test?
Bij een hoge cholesterolwaarde kunnen veel factoren meespelen. Dit kunnen leeftijd (het risico op hypercholesterolemie stijgt met de leeftijd) en levensstijlkeuzes zijn waaronder eetgewoonten of een gebrek aan lichaamsbeweging, gewichtstoename of zelfs het gebruik van bepaalde geneesmiddelen.5,6

Frequentie van cholesterolcontroles

Hoe vaak moet ik mijn cholesterol laten controleren?
Cholesterolwaarden moeten vanaf de leeftijd van 20 jaar elke 4 tot 6 jaar worden bepaald, en vaker als er een familiale voorgeschiedenis is van hoge cholesterol. Raadpleeg je arts over wat voor jou het beste is.5

Vóór een bloedonderzoek

Moet ik iets doen ter voorbereiding op de cholesteroltest?
Het is mogelijk dat je nuchter moet zijn en je niet mag eten of drinken vanaf 9 tot 12 uur voor de bloedafname. Je zorgverlener zal je vertellen of je nuchter moet zijn en of je speciale instructies moet volgen.7

Zijn er risico’s verbonden aan de cholesteroltest?

Maak je geen zorgen, er is weinig risico verbonden aan een bloedafname. Je kan wat pijn of een blauwe plek hebben op de plaats waar de naald werd ingebracht, maar de meeste symptomen verdwijnen snel.7